Алматы қаласы Білім басқармасының
"№23 мектеп-гимназия"
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі:
+7(727) 255–85–38
Есепші бөлімі:
+7(727) 255–86–78
Нашар көрушілер
нұсқасы
13
ақпан
2023

Пайдалы және зиян тағамдар-Полезные и вредные продукты

 




















Пайдалы тағамдар - бұл витаминдер, минералдар, талшықтар, ақуыздар, майлар және көмірсулар бар табиғи тағамдар. Олардың құрамында қант пен тұз көп емес, дәм күшейткіштер, консерванттар, қоюлатқыштар, бояғыштар мен тұрақтандырғыштар жоқ. 

Пайдалы өнімдерге мыналар жатады:

  • Көкөністер мен көкөністер
  • Жемістер мен жидектер
  • Сүт өнімдері
  • Жаңғақтар мен бал
  • Дәнді және бұршақ дақылдары
  • Балық және майсыз ет

Жаңа піскен көкөністерді, шөптерді, жемістер мен жидектерді шексіз мөлшерде жеуге болады. Дегенмен, асқазан-ішек жолдары мен асқазан аурулары бар проблемалар үшін дәрігермен кеңесу қажет.

Қантсыз және майы аз сүт өнімдерін таңдаған дұрыс - осылайша олар аз калориялы болады. Бірақ мүлдем майсыз майларды сатып алу ұсынылмайды, өйткені олардағы жануар майы өсімдік майымен ауыстырылады және әрқашан сапалы емес. Майлылығы 1,5-5% сүт өнімдеріне артықшылық берген дұрыс.

Жаңғақтар мен балдың пайдалы екендігіне қарамастан, диетологтар калория мөлшері жоғары болғандықтан оларды аз мөлшерде қолдануға кеңес береді. 100 грамм жаңғақтың құрамында орта есеппен 500-600 ккал бар.

Сондай-ақ дәнді және бұршақты дақылдарды шамадан тыс пайдалану ұсынылмайды. Диетологтар оларды күніне 1-2 реттен артық емес жеуге кеңес береді.

Балық пен майсыз етті пайдалануға келетін болсақ – біз үшін күніне аз ғана бөлік жеткілікті, ал өңдеудің ең маңызды тәсілі – қайнату, бұқтыру және грильде пісіруге артықшылық беру.


Зиянды өнімдерге мыналар жатады:

 
  • Фастфуд немесе қуырылған тағам
  • Шұжықтар
  • Наубайхана және кондитерлік өнімдер
  • Чиптер мен крутондар
  • Тұздықтар, майонез және кетчуп
  • Консервіленген тамақ
  • Фаст -фуд өнімдері
  • Қант және тұз
  • Газдалған сусындар мен шырындар

Фастфуд немесе қуырылған тағамдарда май мен қоспалар көп болады, олар май мен қуырылған қуырылған. Сервис әдетте күнделікті тұтынылатын калорияның 15-30% құрайды. Сондықтан фаст-фудты айына бір реттен артық жеуге кеңес берілмейді.

Шұжық өнімдері жоғары және сапасы төмен. Супермаркеттерде төмен бағамен әдетте құрамында қоюландырғыштар, дәм күшейткіштер, май және бояғыштар қосылған төмен сұрыпты ет бар өнімдер сатылады.

Нан және кондитерлік өнімдерде қант, бояғыштар және қоспалар көп болады. Ақ нан – неғұрлым жұмсақ және ақ болса – соғұрлым зиянды. Жоғары сортты ақ бидай ұны бидайдағы барлық пайдалы заттардан тазартылады, сәйкесінше мұндай ұн + ашытқы + қант = калория бомбасы.

Шоколадты батончиктерде әдетте қант пен консерванттар көп болады. Егер сіз шоколадты қаласаңыз, құрамында какао мөлшері 1%-дан асатын 2-70 қара шоколадты жеп қойыңыз.

Чипстер мен крекерлердің құрамында жоғары калориялы қоспағанда, ешқандай пайда жоқ. Сіз олармен өзіңізді еркелете аласыз, бірақ айына 1-2 реттен артық емес.

Майонез, кетчуп және басқа тұздықтар - құрамында дәмді күшейткіштер, консерванттар, майдың көп мөлшері және дәм алмастырғыштар бар. Сіз оларды диетаға аздап қосуға болады, бірақ оларды қоспаған дұрыс.

Консервілер әрқашан жаман емес, кейде олар көп көмектеседі және тез және әртүрлі пісіруге мүмкіндік береді. Бірақ, консервілеудің арқасында олар жиі пайдалы қасиеттерінің бір бөлігін жоғалтады, сонымен қатар көп тұзды қамтиды. Сондықтан жаңа піскен немесе мұздатылған тағамдарға артықшылық берген дұрыс.

Тез дайындалатын өнімдерде (сорпалар, картоп пюресі, жарма, мұздатылған өнімдер) көптеген химиялық заттар, тұздар бар және шамадан тыс тұтынылған жағдайда денсаулыққа үлкен зиян келтіруі мүмкін. Оларда витаминдер мен микроэлементтер аз, бірақ «бос калориялар» көп.

Тұз, қант сияқты, ақ у болып табылады. Тұзды шамадан тыс қабылдау организмдегі сұйықтықтың сақталуына ықпал етеді, қан қысымын төмендетеді. Өзіңізді шамадан тыс тұзды тағамға батырмауға тырысыңыз.